dijous, 17 de maig del 2007

NO A LES MAJORIES ABSOLUTES, per Pep Melero


En cap lloc, ser el partit més votat en unes eleccions garantix ser el partit que governa. Huí, més que mai, està demostrat que les situacions que obliguen als partits a buscar pactes són les que més convenen, perquè donen governs més plurals i pròxims a la realitat. El problema el tenen aquells partits que tenen l’obsessió malaltissa de les majories absolutes. La raó d’esta obsessió és senzilla: tenen por al diàleg i són incapaços de pactar amb ningú.
Veiem el cas de Silla, on des de fa més de 12 anys no hi ha cap majoria absoluta. Els que demanen majories absolutes ho fan perquè no els agrada el diàleg i prefereixen un govern personalista (presidencialista), sota la màxima d’ací mane jo. Mal negoci per als ciutadans d’un poble això de tindre al govern una persona que no vol pactar, ni escoltar, ni tampoc negociar, i que aspira a tancar les portes de les institucions a la pluralitat d’idees, i a la realitat de la societat multicolor. Els del BLOC entenem que les majories absolutes són el preludi dels governs absoluts i en més d’una ocasió el preludi de la corrupció, ja que estes majories dificulten l’activitat opositora i la transparència que tota democràcia necessita. Els pactes són com obrir les finestres i deixar entrar l’aire; les majories absolutes com tancar-les i deixar que l’aire vaja carregant-se, fins fer-lo irrespirable.
Hi ha qui diu que no donar-li el govern a qui ha guanyat les eleccions és antidemocràtic. Fem un repàs: a Galícia les eleccions les guanyà el PP, però el PSOE pactà amb el Bloque Nacionalista Galego i governen els socialistes; a Catalunya les eleccions les guanyà CIU, però el PSOE pactà amb Esquerra Republicana i Iniciativa i governen ells. Això per dir dos grans pactes, perquè n’hi ha més: pactes entre el PSOE i el PP contra els nacionalistes, n’hi ha un fum. Que no ens manipulen, pactar pacten tots, eixe no és el problema, el problema és que unes vegades "et convé" i unes altres no. El BLOC de Silla sabem pactar i volem pactar, encara que sols ho farem amb qui vullga treballar!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada