dimarts, 26 d’abril del 2011

EL CAMP:ENTREVISTA AMB JOSÉ MARIA HOSTALET


“ Per a mi, el partit que més ha treballat pel camp és el Bloc, i gràcies al seu interès tenim el Consell Agrari, els nostres sindicats del camp tenen un despatx al poble per atendre els llauradors i s’han dut endavant iniciatives com el tractament general contra la piriculària, s’han arreglat camins rurals, s’han intentat programes de concentració parcel•lària, s’ha legalitzat la venda dels productes del camp a la porta de casa, s’ha controlat millor la neteja de barrancs i sequiols, i moltes més coses”.

Així s’expressa aquest home, que representa, amb molta dignitat, el camp de Silla i els seus agricultors en la llista del Bloc. José Maria, el parrantó, és un home just, de paraules justes, a qui li agraden “les veritats”; és un home honrat, que és una de les virtuts tradicionals del llaurador valencià, o siga, un home de paraula. Tota la vida s’ha dedicat al camp i les seues aficions estan vinculades a l’Albufera: la caça i la pesca; aficions que, a la seua edat, encara continua practicant, amb molt de profit. Com a bon llaurador, el podem definir d’ecologista de veritat, perquè defensa la natura i l’equilibri de les coses. José Maria diu que “hi ha qui es diu ecologista i l’únic que fa és crear problemes. Per exemple, no volen que cremem els canyars i cada dia van quedant menys motes, perquè la vegetació es podrix; no volen que cremem la palla de l’arròs i la palla podrida és molt mala per a l’Albufera, i moltes més coses que prohibeixen sense saber el que fan”.

Li preguntem des de quan s’interessa per la política i és taxatiu: “Jo no entenc de política, ni de sindicats, jo sols sé que treballar. Ara bé, pense igual que Pepe Valero, mosquitos, que també anà en la llista del Bloc, quan digué que no entenia res de política però que sabia que la gent del Bloc són els que més procuren pel camp i deia que on anaren els del Bloc aniré ell”. Precisament el Bloc és l’únic partit que sempre ha dut algun llaurador en les llistes, així ha anat moltes vegades Rafa Magalló, encara que ell és militant del partit de tota la vida, però també han anat Júlio Magalló, Joan Verdú, que encara que no és llaurador, és comerciant del camp, i sobre tot Pepe Valero, en els primers llocs de les llistes i enguany, José Maria Hostalet.

Respecte de la vinculació sindicalista, José Maria Hostalet és un dels fundadors de la Unió de Llauradors i representant d’aquest sindicat en el Consell Agrari. Precisament en aquest òrgan consultiu s’ha encarregat des de sempre del control de la neteja anual de barrancs i sequiols, tant del personal com del material d’obra. La seua gestió ha estat reconeguda diverses vegades com una de les més eficaces i econòmiques per als interessos municipals i fa tot just un any la Unió de Llauradors li reté un homenatge en el transcurs de la Fira de l’Alimentació de València, per la seua destacada trajectòria i dedicació al camp i al sindicat. En aquell acte, José Maria afirmava que el camp estarà mort d’ací no res si no rep ajudes, i “ni uns ni altres fan res, ni el PSOE ni el PP”, ens diu ara i ens recorda que tots fan promeses, “però en això se queda tot”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada