dimarts, 10 de febrer del 2009

LA CASA DE CULTURA I EL LOCAL D’ACTES (que no tenim)


Article publicat al Llibre de la Falla Port de Silla, 2009 i al blog de Pitarch El Repunt i que ara reproduïm pel seu interés

Com estem en l’any 2008 i és cert que a Silla no disposem ni d’una Casa de Cultura ni de cap saló d’actes gran i ben condicionat per a realitzar activitats que signifiquen la presència de moltíssimes persones, com per exemple les presentacions falleres, podem dir taxativament i sense restriccions que, en aquest aspecte, vivim en la inanitat més absoluta i que, en conseqüència, algú haurà de donar explicacions i com la responsabilitat d’aquestes mancances és política, ha de ser l’alcalde qui done la cara. Lamentablement l’actual alcalde no ho fa, sinó amb mentides i promeses incomplides, i com l’anterior responsable era jo (de 2003 a 2007), intentaré donar la meua particular visió del problema, tot i aprofitant i agraint la invitació que m’ha fet la Falla del Port. Primer diré allò que férem sota la meua responsabilitat i de seguida diré el que pense de l’actitud de l’actual govern municipal.

Abans, però, crec que val la pena que reflexionem sobre el fet que una ciutat com la nostra no dispose ni d’una Casa de Cultura ni d’un gran local d’activitats diverses. Per a la nostra vergonya, si fem un repàs de les instal•lacions dels pobles del nostre voltant som l’excepció, i això ens deshonra. I vull destacar que un repàs de la història cultural de la ciutat, del que ha estat l’activitat cultural des de fa molts anys, inclús des d’abans de la democràcia, fa encara més incomprensible la situació; la involució cultural que estem patint, evidentment no ens la mereixem. I encara gràcies que ens queda el teatre de la Plaça i l’EMT, les biblioteques i la Setmana de les Lletres Valencianes...!

Com em sent en part responsable, vull recordar que durant la meua alcaldia férem la proposta de l’edifici multifuncional, com un oportú intent de solucionar el problema, sense posar un cèntim, a base de permutar la construcció de l’edifici per uns solars industrials de propietat municipal. La permuta de solars era i és l’única manera possible dels ajuntaments de poder fer grans obres, perquè, sense capacitat financera suficient, no poden actuar d’altra manera. La llei, però, diu que els solars municipals s’han de destinar a la construcció de pisos de protecció oficial (VPO), cosa que, de fet, tots els ajuntaments incompleixen, amb la complicitat de tots els partits, tant dels que governen com de l’oposició, ja que és en benefici de tots que es fan aquestes operacions. El país està ple d’actuacions d’aquest tipus, que han protagonitzat governs de tots els colors. De manera que iniciàrem i deixàrem molt avançat aquest edifici multifuncional, a la zona de l’Alteró. Però, Francesc Baixauli en persona s’oposà i ens denuncià a l’advocat de l’Estat, frustrant la possibilitat de disposar, en poc temps, de l’anhelat local multifuncional, (curiosament, Baixauli, durant la seua etapa d’alcalde, havia fet operacions de permuta, sense que l’oposició li diguera res, per tractar-se de beneficis per al poble). Així que Baixauli frenà el multifuncional i, per tant, ara s’ha de pagar a l’empresa l’obra feta, cosa que haurà de fer, precisament, Baixauli! Quina ironia!

I, què s’està fent ara? Per què no s’acaba el multifuncional, tal com havia “promés” Baixauli que faria? Doncs l’equip de govern actual haurà d’explicar-se, perquè Silla continua sense disposar del local que necessita. L’únic que han fet és, l’any passat, entretindre i estafar les falles amb el projecte fantasma del cine King, que finalment, i tal com jo havia pronosticat, no arribà a rams de beneir, de manera que hagueren de fer els seus actes en el magatzem dels vehicles municipal. Una vergonya! Ara, la promesa d’enguany és d’habilitar un altre magatzem, el que ocupava l’empresa de grues i d’urinaris públics Vamasa, a l’avinguda d’Alacant. Aquest local l’Ajuntament l’obté permutant-lo per solars en el Rajolar, o siga fent la mateixa operació que la del multifuncional, sols que ara els partits de l’oposició no diran res, perquè es tracta d’un benefici per a la ciutat. De tota manera, el temps es tira damunt; quan escric aquest article (21 de novembre) no se sap si ja estan rehabilitant el magatzem o no i en tot cas si estarà acabat per a les presentacions falleres; tampoc no se sap amb quin pressupost compta l’ajuntament per a fer l’obra ni com han fet la contractació.

Arribats en aquest punt, ja està tot dit. Com he escrit al principi, estem a finals de novembre de 2008 i Silla no té ni Casa de Cultura ni una instal•lació tan necessària i elemental com la que comentem, o millor dit, té un multifuncional sense acabar (500 milions de pessetes en l’aire) i un magatzem sense condicions que, si es neteja, es pinta i s’acomoda a temps, podrà servir com un pegat. De tot açò és responsable Baixauli i el seu equip. Que s’expliquen. Per la meua banda i pels anys que estiguí alcalde, lamente no haver tingut més temps per a fer les coses millor i haver acabat a temps el multifuncional. Vostés perdonen.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada