dilluns, 18 de juny de 2012

BOUS SI O BOUS NO, O TOT EL CONTRARIDurant aquest darrers dies, Silla ha estat protagonista en distints mitjans de comunicació, pel debat suscitat al voltant de les festes taurines d’agost, un debat encetat per Bloc-Compromís, que ha estat secundat per moltíssims ciutadans, mitjançant el facebook, articles de premsa, comentaris, etc. El que pretenia Compromís era fer reflexionar i, arribat el cas, preguntar als veïns i veïnes si, donada la situació econòmica per la qual està travessant l’ajuntament, s’havia de fer alguna cosa respecte d’aquests festejos. 


Tots som conscients, per les declaracions del l’alcalde i la informació dels distints partits, de la manca de recursos econòmics que obliguen el consistori a retallar en tot tipus d’activitats culturals, esportives, lúdiques i serveis i que fins i tot han posat en perill el cobrament de la nòmina per part dels funcionaris. En un context com aquest, seria difícilment comprensible que l’ajuntament es gastara cinc mil euros al dia es festes taurines. 

Bloc-Compromís reconeix la tradició que hi ha al poble pel tema dels bous, que és molt respectable, per tant entenem l’interès de molts ciutadans per mantenir-los; fins i tot hi ha veïns que pensen que sense bous no hi hauria festa. Hi ha la proposta d’altres veïns, d’omplir de festejos alternatius els dies que no hi haja bous, pensant sobre tot en els bars del poble i perquè Silla no es quede buida. També hi ha ciutadans que estan prenent posicions per a demanar l’abolició dels bous. Mentrestant, el govern municipal encara no sap el que farà, segons ha manifestat l’alcalde. Creiem que totes les postures són igualment respectables, però, estic convençut que la proposta de Compromís de reduir els dies de bous a quatre, en lloc dels huit, respectant la tradició, però tenint en compte les dificultats econòmiques, és la proposta més raonable.

A més, també proposem que no es monte la plaça, que és un dels elements més costosos, i que sols hi haja els bous al carrer tradicionals. De la mateixa manera, si el govern municipal no atén la nostra demanda, i finalment, decideix muntar la plaça de bous portàtil, nosaltres demanarem que les penyes que se’n beneficien cobrant l’entrada per la nit, i que ara no participen en el cost de la festa, que es facen corresponsables econòmics, de manera que qui en treu benefici, també participe dels costos. La proposta ens sembla justa i ajustada als temps que ens ha tocat viure.

La nostra intenció no és anar contra ningú, sinó al contrari, perquè plantegem una solució intermèdia, que pot satisfer a tots, encara que no al cent per cent. Per altra banda, amb la nostra proposta ens fem solidaris dels veïns i veïnes de Silla que no tenen feina i estan perdent l’esperança de tenir-ne a curt termini, perquè no deixaria de ser irònic que tinguérem diners per a bous i no per a les ajudes socials.

De manera que, com en democràcia ha de ser el poble qui decidisca, en el proper plenari, Compromís presentarà a la consideració dels cinc partits que el conformem, una moció perquè es vote la nostra proposta. I com estic convençut que finalment guanyarà el sentit comú, també estic convençut que les festes d’enguany seran més solidàries i justes, malgrat els sacrificis i renúncies que uns i altres haurem de fer.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada